Do šestnáctého ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina se letos v Jihomoravském kraji přihlásilo 47 místních výrobců s 201 produkty. Mezi nominovanými výrobky jsou Rib eye steak z farmy Redu, Makový dort s povidly a citronovým krémem z cukrářské výrobny SladkoŽroutka a Vinný mošt Pálava ze Slovácké moštárny. Sou-těž se koná každoročně ve všech krajích České republiky.
Hodnotitelská komise se sešla 5. srpna 2025 v Brně a značku Regionální potravina Jihomoravského kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:
„Značka Regionální potravina nám přinesla cennou propagaci. Vnímáme ji nejen jako výborný nástroj podpory, ale také jako závazek ke kvalitní výrobě. Kvalita, řemeslná tradice a poctivost jsou hodnoty, na kterých stavíme a které chceme dlouhodobě udržet. Právě na tyto principy klade soutěž Regionální potravina důraz,“ říká několikanásobný držitel ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje Josef Jůza z Řeznictví – uzenářství Jůza.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení 8. listopadu 2025 v Brně na výstavě Caravaning Brno.
„Dnešní hodnotitelská komise Regionální potravina Jihomoravského kraje byla opravdu mimořádná. Do soutěže se letos přihlásilo 201 výrobků, což je rekordní počet od vzniku soutěže v roce 2010. Tento výsledek nás těší o to víc, protože je to náš první rok v roli krajských koordinátorů. Takto silná účast je pro nás potvrzením, že se značka Regionální potravina těší mezi výrobci velkému zájmu a důvěře. Vybrat jen jednoho vítěze v každé kategorii bylo velmi náročné, zejména v kategoriích masných výrobků či ostatních, kde byla letos největší konkurence. Všichni přihlášení si zaslouží velké uznání. Jejich výrobky byly skutečně na špičkové úrovni a bylo by snadné ocenit hned několik z nich. Jsem rád, že se podařilo obsadit všechny kategorie a ocenit ty nejlepší z nejlepších. Chtěl bych poděkovat nejen všem přihlášeným výrobcům za jejich nasazení a odvahu se do soutěže zapojit, ale také celému organizačnímu týmu a odborné komisi za jejich pečlivou práci. Všem oceněným srdečně gratuluji a věřím, že značka Regionální potravina jim pomůže v dalším rozvoji,“ zhodnotil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Tisková zpráva ke stažení ZDE (docx)
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Lukáš Vacek - Jednatel společnosti
T: 602 252 242
E: vacek@festing.cz
Kontaktní osoby:
Beáta Vojkůvková T: 734 125 402, E: vojkuvkova@festing.cz
Ing. Kateřina Papíková T: 604 427 860, E: papikova@festing.cz
Ing. Tomáš Papík T: 728 557 265, E: papik@festing.cz