ilustrační obrázek

Ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2025 má právo užívat jedenáct regionálních výrobků

11.6.2025 20:00
V úterý 10. června 2025 se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravské potravinářské soutěže 20. ročník o značku „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2025“.

Kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2025“, umisťují se na „druhém místě“.

Ve 20. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2025“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, z nichž dvě kategorie nebyly obsazeny a v kategorii nealkoholické nápoje byly oceněny dva výrobky, bylo hodnoceno 83 výrobků od 19 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2025“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2025“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2025“.

Výrobky hodnotila 8členná komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské  a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR, Veterinární univerzity Brno a Mendlovy univerzity Brno.

 

Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:

Jihomoravský kraj - hejtman Mgr. Jan Grolich

Mendelova univerzita - rektor prof. Dr. Ing. Jan Mareš

VFU Brno - rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA

RAK Jm kraje - předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.

 

ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2025

20. ročník

Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:

 

1. Pekařské výrobky

Těstoviny semolinové s medvědím česnekem - Radiatori

Daniela Paulíková

2. Cukrářské výrobky

Makový dort s povidly a citronovým krémem

Ing. Jana Náplavová

3. Mléko a mléčné výrobky

Farmářské máslo

Markéta Palánová

4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované

Uzený bok

Flajšingr s.r.o.

5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků

Vepřová líčka se zeleným pepřem

Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.

6. Ryby a rybí výrobky

neobsazeno

7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Morušový džem výběrový (Extra) speciální

PRIFILOM s.r.o.

8. Mražené výrobky

neobsazeno

9. Hotové výrobky – ostatní

Kanapka s vajíčkovou pomazánkou

Řeznictví – uzenářství Jůza s.r.o.

10. Ostatní potravinářské výrobky

Speciální hořčice pikantní kremžská

Alena Partyková

11. Nealkoholické nápoje

Tuřanská šťáva z kysaného zelí

AGRO Brno-Tuřany, a.s.

Malváska

Ing. Pavel Lacina

12. Alkoholické nápoje (kromě vína)

Karl LIQ Višňovka Svatoňská

Bc.Bolfová Soňa

 

Tisková zpráva ke stažení ZDE (docx)

Zlata chut-05.jpg
Zlata chut-06.jpg
Zlata chut-07.jpg
Zlata chut-11.jpg
Zlata chut-12.jpg
Zlata chut-15.jpg