Více než třicet let sloužil stravovací provoz Nemocnice Břeclav, p.o., pacientům i zaměstnancům. Jeho stav se však v posledních letech zhoršoval, nevyhovovala budova a zastaralé už bylo také vnitřní vybavení kuchyně a jídelny. Vedení nemocnice tedy začalo se sháněním potřebných peněz na celkovou rekonstrukci, která započala loni v létě. Teď je hotovo.
„Peníze jsme na tak velkou investici hledali několik let. Nakonec se podařilo propojit dotace od našeho zřizovatele, tedy Jihomoravského kraje, a Operačního programu Životní prostředí. Hlavním cílem je nejen zlepšit stravování pro pacienty a zaměstnance, ale také energeticky šetřit. Nejen díky zateplené a opravené budově, ale také novému a lepšímu vybavení,“ popsal ředitel Nemocnice Břeclav Petr Baťka.
Nejvíce do rekonstrukce investoval Jihomoravský kraj. „Původní kuchyně byla už technicky i provozně za svým maximem. Věděli jsme, že pokud chceme v Břeclavi udržet kvalitní péči a zázemí pro zaměstnance, musíme investovat do modernizace. Díky této rekonstrukci se nemocnice dostává na úroveň, která odpovídá současným potřebám a zároveň umožní lépe hospodařit s energiemi. Jsem přesvědčen, že to ocení jak pacienti, tak zaměstnanci,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.
Rekonstrukce začala před necelým rokem, konkrétně 4. července 2024, a dodavatelská firma se zavázala předat stavbu do 12 měsíců. A to se povedlo. Celkové náklady dosáhly částky 176,1 milionu korun. Kromě Jihomoravského kraje, který poskytl 146 milionů, se na rekonstrukci použily peníze z dotace Státního fondu životního prostředí. A to z výzev č. 8 a č. 38.
Komplexní energetické úspory pavilonu N zahrnovaly obnovu pláště budovy, tedy výměnu oken a zateplení. Z budovy zbyl skutečně jen skelet, který byl postaven již v roce 1992.
Následovala výměna gastrotechnologií – vybavení kuchyně moderní technologií k vaření, nová tunelová mycí linka na nádobí, vzduchotechnika s rekuperací tepla a vybavení zaměstnanecké jídelny (stoly, židle, výdejní pulty).
„Denně připravuje naše kuchyně více než 700 jídel – 30 druhů diet pro pacienty, a dalších 240 jídel pro zaměstnance. V současné době je vypsána veřejná zakázka na dodavatele stravy. Jakmile bude vybrán, začneme opět v naší jídelně vařit,“ doplnil ředitel Baťka s tím, že náhradní provoz se pacientů téměř nedotkl a pro zaměstnance bylo vše nachystáno tak, aby se komfort snížil co nejméně.
Do Břeclavi na slavnostní předání projektu zavítali také členové Zdravotního výboru Zastupitelstva Jihomoravského kraje v čele s předsedou Vojtěchem Pospíšilem.