ilustrační obrázek

Bitva tří císařů opět v plné parádě

24.11.2022 16:00
Historická rekonstrukce bitvy u Tvarožné i vzpomínkové akce na mnoha místech v okolí opět připomenou po covidových letech slavné Napoleonovo vítězství u Slavkova.

Historická rekonstrukce bitvy u Tvarožné i vzpomínkové akce na mnoha místech v okolí opět připomenou po covidových letech slavné Napoleonovo vítězství u Slavkova. Jedné z nejslavnějších napoleonských bitev se zúčastní stovky dobrovolníků v dobových uniformách, kteří se na jih Moravy sjedou nejen z různých koutů Česka, ale také ze 14 zemí světa (například z Itálie, Německa, Polska, Francie, Rakouska anebo Belgie).

Střetem tří císařských vojsk bude žít Slavkov, Tvarožná, Vyškov i Mohyla míru a Brno opět na přelomu listopadu a prosince – tedy v době, kdy se zde v roce 1805 psaly dějiny Evropy. Vojsko francouzského císaře Napoleona tehdy překvapivě zvítězilo nad početně silnějšími armádami ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I.

K samotné bitvě u Slavkova došlo 2. prosince 1805, už 19. listopadu však tehdy Napoleonova vojska vmašírovala do Brna, o několik dní později pak došlo k první potyčce vojsk ve Vyškově.

Celé pásmo vzpomínkových akcí má na 30 různých větších či menších počinů: pochodů, přehlídek, šarvátek, ohňů, pietních aktů i bohoslužeb. Kompletní předběžný program naleznete na stránkách www.1805.cz .

Program:

26. 11. přijede Napoleon do Brna

od 27.11. pochoduje spojenecká IV. kolona Kolowrat z Olomouce. Pochodují v dobových uniformách, zbraně mají naložené na povozech a v mrazivé noci spí ve vojenském ležení.

29. – 30. 11. ve Vyškově na hlavním náměstí proběhne střet s předsunutými francouzskými jednotkami. Tady ještě spojenecká armáda zvítězí.

3. 12. od 14:00 se armády střetnou při rekonstrukci bitvy u Tvarožné. Letošní ročník divákům nabídne pohled na finále bitvy, na Napoleonův „Lví skok“ a rozhodující boj na Prateckých výšinách. Unikátní je také noční program v areálu slavkovského zámku, kde budete svědky noční bitevní ukázky a světelné multimediální show na průčelí zámku. Letos ji připravilo studio VISUALOVE.

4. 12. ve 12:00 na Mohyle míru proběhne oficiální pieta s ekumenickou bohoslužbou, která připomene padlé – podle odhadů se počty obětí tohoto střetu pohybují od 20 000 do 33 000 a šlo o jednu z nejkrvavějších bitev na našem území.

V sobotu 3. prosince jsou v regionu vypravovány speciální autobusy z Brna (u Vaňkovky) k motorestu Rohlenka poblíž místa rekonstrukce bitvy a do Slavkova, kde se koná večerní program v zámeckém parku.