ilustrační obrázek

Ocenění udělená v roce 2021

Informace o cenách udělených Jihomoravskému kraji, Krajskému úřadu Jihomoravského kraje a příspěvkovým organizacím Jihomoravského kraje v roce 2021.

 

  • Jihomoravský kraj se stal absolutním vítězem IX. ročníku ankety Kraj mého srdce, následovaný Jihočeským a Moravskoslezským krajem. Z pomyslného pohledu získaných „medailí“, tedy pozic na prvních třech místech, nejlépe uspěl v těsném souboji Jihočeský kraj před Jihomoravským krajem a na třetím místě Krajem Vysočina. Oficiální vyhlášení výsledků letošního ročníku ankety Kraj mého srdce za rok 2020 a předání cen vítězům nemohlo proběhnout na původně plánovaném veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2021 vzhledem k současným pandemickým opatřením. Podrobné výsledky ankety jsou k dispozici zde.
  • V roce 2021 byla udělena cena Czech Grand Design 2020 za bohatě ilustrovanou knížku pro děti Apolenka z modrotisku, kterou vydala Galerie výtvarného umění v Hodoníně, příspěvková organizace Jihomoravského kraje. Autory ilustrací jsou Veronika Vlková a Jan Šrámek. Pohádkový příběh pro děti přibližuje technologii tradiční výroby modrotisku. Tvůrcem textu je Romana Košutková, galerijní pedagožka a kurátorka.
  • Cenu Inovátor roku 2020 v oblasti veřejných zakázek v ČR udělovanou odborným časopisem Veřejné zakázky získalo oddělení veřejných zakázek odboru investic Krajského úřadu Jihomoravského kraje vedené Mgr. Jakubem Váňou.  Smyslem udílené ceny je ocenit za každý uplynulý rok vždy jednoho veřejného zadavatele, který dělá pro ostatní více než ostatní pro něj. Přemýšlí nad nákupy, dělí se o zkušenosti formou publikací, diskuzí a zapojením se v odborných kruzích. Podporuje rovněž nové trendy, kde nastavuje partnerské vztahy s dodavateli. Cena byla vyhlášena na konferenci konané dne 04.05.2021, více informací včetně videozáznamu z vyhlášení naleznete zde
  • Cenu eOsobnost krajských úřadů získal dne 19.05.2021 vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu Jihomoravské kraje Ing. Miroslav Vacula, čímž byl oceněn jeho přínos pro posun krajského úřadu v rámci digitalizace ať již při realizaci konkrétních projektů, nebo koncepce rozvoje informačního systému kraje. Cenu uděluje magazín Egovernment, podporující elektronizaci veřejné správy, a jeho partneři.
  • Jihomoravskému kraji bylo uděleno ratingové hodnocení na mezinárodní úrovni A1 a národní rating na stupni Aa2.cz. Výhled ratingu je stabilní, stejné ohodnocení obdržel kraj i v roce 2020 a 2019. "Kreditní profil Jihomoravského kraje odráží stabilní provozní výsledky, nízkou zadluženost, solidní likviditu a střední míru pravděpodobnosti, že vláda České republiky (Aa3 stabilní) poskytne mimořádnou pomoc za účelem předejít akutnímu nedostatku likvidity. Vývoj provozního hospodaření kraje je úzce svázán s růstem národní ekonomiky, přičemž obezřetné řízení rozpočtu pomůže dále udržet velmi dobrou schopnost financování kapitálových výdajů z vlastních zdrojů a absorbovat vnější šoky", praví se mimo jiné ve shrnutí hodnocení společností Moody's.
  • Krajský úřad Jihomoravského kraje se umístil na 3. místě v kategorii krajských úřadů v soutěži Úřad na cestě k rovnosti 2021. Vyhlášení výsledků proběhlo 9. listopadu 2021 v rámci konference Moderní veřejná správa v Olomouci. Tématem soutěže v roce 2021 byly příklady dobré praxe v době pandemie covid-19 ve veřejné správě z hlediska rovnosti žen a mužů. Více informací o soutěži a ostatních oceněních je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva vnitra.
  • Krajský úřad Jihomoravského kraje se umístil na 2. místě v kategorii "Veřejný sektor" v soutěži Ambasador kvality České republiky 2021. Ocenění jsou určena organizacím, které nejen nadstandardně dbají o zajištění kvality svých produktů a služeb, ale které se navíc chovají odpovědně a aktivně napomáhají šíření a propagaci kvality. Hodnotitelé u krajského úřadu ocenili systematický přístup v oblastech kvality a společenské odpovědnosti a zapojení pracovníků úřadu do projektů zlepšování včetně využívání modelu EFQM. Vyhlášení cen proběhlo 1. prosince 2021 v rámci Dnů kvality.
  • Projekt Dětské léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy získal v rámci prestižní soutěže Procura+ 2021 oceňující inovativní a udržitelné přístupy k veřejným zakázkám na evropské úrovni pro Jihomoravský kraj Čestné uznání v kategorii Udržitelná veřejná zakázka. Odborná porota ocenila zejména unikátní způsob zadávání veřejné zakázky, který dodavatelům nabídl dostatek prostoru k tomu, aby mohli nabídnout inovativní a udržitelné řešení. Projekt je navíc úspěšný i v českých soutěžích – umístil se na druhém místě kategorie Nejlepší počin ve veřejných zakázkách ocenění Neplejtvák 2021 společnosti OTIDEA a organizace DATLAB. Zároveň se stal vítězem kategorie PROJEKT PRO STÁT v soutěži Chytrá města 2021, která se mimo jiné zaměřuje na propagaci konkrétních SMART projektů.