ilustrační obrázek

Evropský projekt STARGATE

11.11.2019 8:00
Seznámení s evropským projektem STARGATE pro klimaticky inteligentní zemědělství.

for English

Zemědělství je ekonomickým odvětvím určitě nejvíce závislým na počasí, a pokud jde o produktivitu, řízení rizik a ochranu životního prostředí, změny klimatických vzorců jej silně ovlivňují.

Je také pravda, že současné zemědělské postupy produkují přibližně 25 % celosvětových emisí skleníkových plynů, přispívají k dalšímu zrychlení změny klimatu, zachovávají nepřetržitý cyklus změny klimatu a ovlivňují systém produkce potravin.

Projekt STARGATE usiluje o rozvoj průlomové, víceúrovňové a holistické metodiky klimaticky inteligentního zemědělství (Climate-smart agriculture), získávání inovací v oblasti řízení rizik mikroklimatu a počasí, jakož i v oblasti krajinného plánování. Bude založen na pozorování Země, inteligenci počasí/klimatu a technologiích IoT na podporu účinnějšího řízení hospodářství a souvisejících možností přizpůsobení se klimatickým změnám, formulace politiky vedoucí k lepšímu řízení krajiny, ochrany před klimatickými riziky a provedeních souvisejících se zmírňováním změn mikroklimatu.

Cílem STARGATE je vyvinout, otestovat, implementovat a představit rámec, který zlepší odolnost zemědělských systémů vůči proměnlivým klimatickým podmínkám a extrémním povětrnostním jevům a zároveň poskytne vědecké výsledky, které povedou tvůrce politik při krajinném plánování a dlouhodobém přizpůsobování moderního zemědělství ke změně klimatu.

Zahajovací setkání projektu STARGATE se konalo v Soluni ve dnech 24. a 25. října 2019 a koordinoval ho profesor AUTh a hlavní výzkumný pracovník CERTH Dr. Dimitrios Moschou. Během setkání byl zdůrazněn význam dosažení společného porozumění a vytvoření akčního plánu na následující měsíce. Kromě toho byl projednán celý pracovní plán, byli dohodnuti vedoucí jednotlivých úkolů, jakož i struktura řízení a mechanismy rozhodování konsorcia.

Projekt STARGATE potrvá 48 měsíců až do září 2023 a zahrnuje 26 partnerů z Řecka, Česka, Izraele, Lotyšska, Portugalska, Belgie, Itálie, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Španělska a Švýcarska.

Konsorcium projektu STARGATE:


Další články

Informační brožura a odběr novinek

1. průzkum

Materiály ke stažení